Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol: “Dünya daha önce böyle bir enerji krizi görmedi”
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Dünya daha önce böyle bir enerji krizi görmedi” dedi.
İsviçre’nin Davos kentinde devam eden Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan Uluslararası Enerji Kurumu Lideri Fatih Birol, “Yeni bir enerji ekonomisine ulaşmak” başlıklı açık oturumda yaptığı konuşmada, atmosferi kirleten ülkelerin saf enerji konusunda daha fazla takviye yapması gerektiğini söyledi. Fosil yakıtlara ve saf enerjiye yapılan yatırımların oranının 1 ile 9 dolar arasında olması gerektiğini söyleyen Birol, “Bugün dünya fosil yakıtlara 1 dolar, temiz enerjiye 1,5 dolar yatırım yapıyor. Hedefe ulaşmak istiyorsak bu 1. İklimimizi güvende tutmak için 1,5 derece hedefi. 1,5’lik oran 1’e 9 olmalı. Bu nedenle temiz enerji yatırımlarında büyük bir artış olmalı” dedi.
Gelişmekte olan ülkelerde saf enerji teknolojileri için sermaye maliyetinin ABD veya Avrupa’ya göre 6-7 kat daha yüksek olduğuna dikkati çeken Birol, “Gelişmiş ekonomilerin gelişmekte olan ülkelerde temiz enerji finansmanını desteklemek için iki nedeni var. Detroit veya Jakarta, New York .Topraktan atmosfere giden ilk 1 ton CO2 herkes üzerinde bire bir etki yapar.Evde istediğinizi yapabilirsiniz,emisyonlar başka yerden gelse bu değişmez. Birleşik Krallık emisyonlarını sıfıra indirir, ancak Endonezya veya diğer ülkeler bunu yapmazsa kendinizi iklim değişikliğinin etkilerinden koruyamazsınız. Gelişmekte olan ülkelerde saf enerji geçişine yatırım yapmak “Bunu yapmaları için ikinci itici güç, ahlaki sebep. Atmosferdeki karbonun yaklaşık yüzde 80’i gelişmiş ekonomiler tarafından salınıyor” dedi.
“Dünya böyle kriz görmedi”
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bir hafta sonra tüm dünyanın ilk küresel enerji krizine girdiğini belirten Birol, “Dünyamız daha önce hiç bu kadar derin ve karmaşık bir enerji krizi görmemişti. Rusya, 24 Şubat itibarıyla dünyanın bir numaralı enerji ihracatçısı konumundaydı. . Bir ülkeden bahsediyoruz . . En büyük enerji ihracatçısı . Dünyanın bir numaralı petrol ihracatçısı ve dünyanın bir numaralı gaz ihracatçısı . Kömür piyasalarında önemli bir oyuncu . Rusya’nın eylemleri ve ülkelerin Rusya’ya karşı aldığı önlemler petrol ve gaz piyasaları üzerinde büyük etkileri olan ilk küresel enerji krizi Avrupa’da ve dünyanın geri kalanında görüyoruz, ancak bu krizden geçerken saf gücün gelişimine de büyük bir ivme kazandırdı. , saf güç yenilenebilir kaynaklar, elektrikli arabalar, verimli ısı pompalarıydı. Bunlar büyüyordu ama asıl itici güç çevresel nedenlerdi” dedi. – DAVOS